Radu Hossu : Corespondența de pe frontul din Donbas

0
295

Jurnal de front (05.10 ora 02:00):
– Contraofensiva Herson (pun harta pentru înțelege mai ușor). Axa Nord: Astăzi o parte din frontul nordic de pe malul vestic al Niprului a cedat, Armata Ucraineană eliberând zeci de sate și împingând rușii aproximativ 30 de km spre orașul Herson.

 • Contaofensiva Herson. Axa Nord-Vest. Armata Ukr a străpuns și aici liniile defensive ruse și au eliberat Davydiv Brid și au reușit conexiunea cu Forțele Armatei Ukr care atacau pe la vest de Petropavlikvka, ceea ce înseamnă că vor încerca ori un clește pentru forțele ruse pe malul estic al Ihnules, ori vor continua avansul, fără niciun fel de clește, înspre ultima linia Beryslav-Vitrove, care este ultima linie de apărare înainte de Herson.

 • Contraofensiva Herson. Axa Mykolaiv-Herson. Armata Ucraineană lovește poziții ale rușilor, care deja sunt lipsiți de ajutor de pe partea cealaltă a râului Nipru și se află la 10 km de orașul Herson, unde mai sunt maasați aproximativ 10.000 de soldați ruși care nu mai au pe unde să scape decât dacă înoată sau fug pe picioare pe podul barajului de la Nova Kakhova, ceea ce ar fi extrem de riscant pentru ei.

 • Contraofensiva Harkiv. Armata Ucraineană înaintează în mai multe locuri, stabilind peste tot capete de pod peste râul Oskil. Și în zona Kupiansk și mai jos în zona Senkove, venind din sud, dinspre Lyman, dar și în zona Izium. Practic, aceste captele de pod, odătă stabilită conexiunea între ele, pot fi un punct de plecare spre Svatove și mai departe spre eliberarea nordului Lugansk.

 • Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Bakhmut. rușii au renunțat a mai împinge frontul din nord de Siversk, mai ales că au liniile de aprovizionare (Ground Line of Communications – GLOC) sub artileria ucraineană. Știrile cum că Bakhmut ar fi fost cucerit de ruși sunt false. Propagandă rusă ieftină. Este în continuare un oraș contestat, însă aici ei nu au mai făcut niciun progres demnd de orice fel de luat în seamă de câteva săptămâni bune.

 • Coaliția Ramstein. Pe 12 octombrie, adică de acum într-o săptămână se vor reîntâlni reprezentanții Coaliției pentru Ucraina pentru a discuta viitoarele ajutoare necesare pentru armată, mai ales că în curând vine iarna, iar rusia va încerca să câștige timp după înghețul (rasputitsa) de toamnă.

 • SUA. Va anunța în această săptămână încă un ajutor de $600 milioane, în care, pe surse (ATENȚIE, surse!) se discută deja de încă 4 HIMARS-uri.


Câteva precizări:

 1. Aplicația Biziday a transmis astăzi că „frontul sud a colapsat”. Chiar dacă ar fi fost o bucurie să fie adevărat, informația este pe jumătate adevărată și este foarte înșelătoare. Frontul Sud se întinde pe o distanță de aproximativ 300 km și începe din nordul Herson Oblast, trece prin granița naturală numită Nipru, Zaporojie și se întinde până aproape de orașul Donetsk. Ceea ce a colapsat astăzi este doar o bucată mică – însă esențială, frontul la vest de râul Niprul, din Herson Olbast.
  Biziday este o aplicație în care am încredere și pe care sper să o citiți în continuare, căci este foarte, foarte utilă, însă ar trebui să aibă grijă cu titlurile senzaționale.

 2. Orașul Herson se va transforma în Insula Herson, căci Armata Ucraineană atacă acum din 4 axe diferite (Nord, Nord-Vest, Mikolaiv-Herson și Sud-Vest) cu reușite incredibile. După cum spuneam acum câteva săptămâni, e nevoie ca pentru această ofensivă să așteptă puțin, căci este nevoie să-i cureți pe ruși de muniție și moral, ca abia apoi să-i faci să se retragă sau să se predea.

Acum este doar începutul! În următoarele 48 de ore vom vedea un nou blitzkrieg, asemnănător cu cel din frontul Harkiv (dau detaliile astea, pentru cei care spuneau că nu se întâmplă nimic în Herson – non-acțiunea făcută cu cap este tot o acțiune, iar Armata Ukr a fost din nou condusă genial).

 1. Am fost acuzat de pe 26 februarie de atâtea ori, încât de aș fi avut 10 bani pentru fie care dată când am fost acuzat de prea mare optimism, acum aș fi fost bogat.

Axa Sud, pe care o consider esențială, este în acest moment pregătită, frăgezită de către artileria Ukr și GLOC-urile cu vestul (cei 30.000 de soldați trimiși din zona Harkiv ca întăriri pentru Herson) sunt deconectați și de Axa Zaporojie-Tokmak-Berdiansk, dar și de malul vestic al Niprului, pentru că HIMARS și-a făcut treaba impecabil. Așa că țineți ochii pe acest front în următoarele zile-săptămâni. Vom avea vești surprinzătoare.

 1. Răsăritul a apus. rusia ca forță armată va ieși din acest conflict mai slăbită ca orice armtată de pe planetă. Turcia dacă s-ar apuca de o invazie a rusiei (zic prin absurd), în 2 săptămâni ar fi la Moscova, din cauza lipsei de capacitate umană și de material au în acest moment pentru propria-i apărare. Au noroc cu armenel nucleare, atât.

Însă optimismul meu a fost răsplătit de Armata Ucraineană. Iar cei care în iunie îmi spuneau că Ucraina nu are nicio șansă, că teritoriile și toate cele, le-am spus de pe atunci: vorbim în octombrie despre teritorii. Iar noi abia am început luna. Vom mai vedea multe surprize plăcute pregătite de Armata Ucraineană! Vă garantez asta!

 1. rusia va amenința cu bomba nucleară tactică, însă cum am mai explicat în nenumărate rânduri, chiar dacă există o asemenea posibilate, probabilitatea ca acest ordin dat de Putin să nu fie pus în aplicare. rusia este încolțită și nu mai are ce face, căci este izolată diplomatic, economic și politic de restul lumii.

Ucraina nu doar a făcut față acestei invazii ilegale, ilegitime și lipsită de orice fel de motiv real, ci, printr-o politică externă și de comunicare, excepțională, a reușit să și aibă contraofensive mari, contraofensive simultane.

 1. Vă invit să-mi puneți în comentarii întrebări legate de răzbi, legate de ceea ce am văzut până acum, de cum l-am trăit. Sau întrebări legate de cum văd eu desfășurarea viitoare a conflictului, iar mâine voi încerca să vă răspund la cele mai importante sau cele mai repetate.

Slava Ukraini!

Lasă un răspuns